Foto: Trafikanalys

Under 2017 uppgick antalet passagerare i utrikestrafiken på svenska flyg­platser till 30,9 miljoner, jämnt fördelat på avgående och avresande – en ökning med 8 procent. 

Det var åttonde året i rad som antalet passagerare i utrikes linjefart och/eller charter ökade. Detta visar Trafikanalys officiella statistik om luftfart.

– Det internationella flygresandet är fortsatt populärt. Flyget skapar möjligheter för turism och affärer, men det innebär också en klimatpåverkan, inte minst vid längre utrikesresor, säger Henrik Petterson, projektledare vid Trafikanalys i ett pressmeddelande.

Ökat 557 procent sedan 1977

Även om fler passagerare totalt sett leder till fler flygrörelser, stiger antalet passagerare i snabbare takt än antalet flygplansrörelser. Den officiella statistiken visar att sedan 1977 har antalet utrikes passagerare ökat med 557 procent, medan antalet inrikes passagerare ökat med 285 procent. Antal landningar i utrikestrafik har däremot endast ökat med 236 procent och inrikes med 60 procent under samma tidsperiod. Det faktum att antal passagerare stiger snabbare än antal landningar kan tyda på att flygplanen får en allt större transportkapacitet och/eller att kabinfaktorn ökar.

Nyttjandegrad på 75 procent

Kabinfaktorn kan beräknas genom att relatera antalet passagerare till antalet utbjudna flygstolar och anger i vilken grad den utbjudna kapaciteten utnyttjas. Om detta mått används var nyttjandegraden i utrikestrafiken 75 procent 2017, medan den i inrikestrafiken var lägre, 64 procent. Det kan jämföras med världsluftfartens kabinfaktor på 80 procent 2016, som ökat kontinuerligt över en längre tid.

Uppgifterna är hämtade ur tabellverket Luftfart 2017. Trafikanalys är statistikansvarig myndighet och Transportstyrelsen har producerat statistiken på uppdrag av Trafikanalys.

Читайте также:  Nytt kapitel för Norwegian: Börjar sälja biljetter i Argentina
tal/язык »
Яндекс.Метрика Top.Mail.Ru